Verhalen van stad en streek

Verhalen van stad en streek
Sagen en legenden in Nederland
Willem de Blécourt, Ruben A. Koman, Jurjen van der Kooi, Theo Meder
2010, Amsterdam, Bert Bakker.

Stad & streekThe Dutch equivalent of The Lore of the Land and The Lore of Scotland.

Dutch synopsis:

“Wie was ook alweer het vrouwtje van Stavoren? En wie heeft er wel eens gehoord van de malle graaf van Rottumeroog? Nederland wordt vaak geassocieerd met noordelijke nuchterheid en zwijgzaamheid. Toch kent het juist ook vele spannende, grappige, griezelige of opmerkelijke sagen, legenden en andere volksverhalen.
Hansje Brinker, de Vliegende Hollander, het spinwijf van de Spinberg, aardmannetjes, Witte Wieven, graancirkels, ufolandplaatsen, heksen, geesten, kabouters, bokkenrijders, duivels, heiligen, rovers en weerwolven: ze zijn allemaal prominent aanwezig in verhalen die plaatselijk worden verteld en die vaak worden ingezet om vorm te geven aan de eigen identiteit.
In Verhalen van stad en streek worden honderden Nederlandse volksverhalen gepresenteerd en per provincie op plaats gerangschikt. Daarbij wordt ingegaan op de historische kern, de verspreiding, de functie en de betekenis. Aangevuld met prachtige illustraties biedt Verhalen van stad en streek een heer lijk leesboek en een meeslepend overzicht van onze rijkdom aan volksverhalen.”
PDF